DENİZCİLİK ALANI TANITIM VİDEOSU
DENİZCİLİK Denizcilik Alanı’nda; Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları doğrultusunda IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) standartlarını yakından izleyerek ülkemiz ve Dünya deniz ticaret filosuna, Dünya denizcilik sektöründe bilgi ve beceride rekabet gücü yüksek, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli elemanların (gemiadamı) yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu alanın aşağıda belirtilen dallarında eğitim verilmektedir.
Gemi Elektroniği ve Haberleşme
Gemi Makineleri İşletme
Güverte İşletme
Bu programı tamamlayanlar;
Uluslararası geçerliliği olan ve STCW (Gemiadamlarının Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları-Standards of Training, Certification and Watchkeeping) kapsamında her gemiadamının alması gereken güvenlikle ilgili tanıtım, güvenlik farkındalık, belirlenmiş güvenlik görevleri, temel ilk yardım, denizde kişisel can kurtarma teknikleri, can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk ile yangın önleme ve yangınla mücadele yetkinlikleri kazanarak mezun olur.
Bu programı tamamlayanlara;
Alan ve dalını gösteren Diploma, İş Yeri Açma Belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait Sertifika, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Europass Sertifika/Diploma Eki ile Aldığı ve Başardığı Modüller, Dersler ve Kredileri Gösteren Belge, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uluslararası geçerliliği olan ve STCW kapsamında gereken sertifikalar ile Gemiadamı Cüzdanı düzenlenir. Mezunlara alanlarında çalışmaları hâlinde teknisyen ünvanı verilir.
Bu alanın;
Anadolu Meslek Programı’na devam eden öğrenciler 12. sınıfta haftada 3 gün, yoğunlaştırılmış eğitimde 10 ve 11. sınıfın mayıs ve eylül aylarında haftalık azami çalışma süresini geçmemek şartıyla haftada 6 gün işletmelerde mesleki eğitim yapar. Ayrıca il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenen ve Genel Müdürlükçe onaylanan okulların alan/dallarında 11 ve 12. sınıflardaki meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Anadolu Teknik Programı’na devam eden öğrenciler ise 10 günü 9. sınıf sonunda olmak üzere 11. sınıf sonuna kadar ders dışı zamanlarda 40 iş günü staj yapar.
Bu alandan mezun olanlar;
Aldıkları gemiadamı cüzdanlarıyla; ticari gemilerde, özel yatlarda, tersanelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, aldıkları yeterlilik belgerleri ile gemilerde zabit olarak çalışma imkânı elde eder. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılarak başarılı oldukları takdirde ön lisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) programlarına giriş hakkına sahiptir.